T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI
WEB SİTESİ GİZLİLİK VE ÇEREZ POLİTİKASI
Web sitemizi ziyaret edenlerin kişisel verilerini 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca işlemekte ve gizliliğini korumaktayız. Bu Web Sitesi Gizlilik ve Çerez Politikası ile ziyaretçilerin kişisel verilerinin işlenmesi, çerez politikası ve internet sitesi gizlilik ilkeleri belirlenmektedir.
Çerezler (cookies), küçük bilgileri saklayan küçük metin dosyalarıdır. Çerezler, ziyaret ettiğiniz internet siteleri tarafından, tarayıcılar aracılığıyla cihazınıza veya ağ sunucusuna depolanır. İnternet sitesi tarayıcınıza yüklendiğinde çerezler cihazınızda saklanır. Çerezler, internet sitesinin düzgün çalışmasını, daha güvenli hale getirilmesini, daha iyi kullanıcı deneyimi sunmasını sağlar. Oturum ve yerel depolama alanları da çerezlerle aynı amaç için kullanılır. İnternet sitemizde çerez bulunmamakta, oturum ve yerel depolama alanları çalışmaktadır.
Web sitemizin ziyaretçiler tarafından en verimli şekilde faydalanılması için çerezler kullanılmaktadır. Çerezler tercih edilmemesi halinde tarayıcı ayarlarından silinebilir ya da engellenebilir. Ancak bu web sitemizin performansını olumsuz etkileyebilir. Ziyaretçi tarayıcıdan çerez ayarlarını değiştirmediği sürece bu sitede çerez kullanımını kabul ettiği varsayılır.
Web sitemizi ziyaret etmeniz dolayısıyla elde edilen kişisel verileriniz aşağıda sıralanan amaçlarla T.C. İçişleri Bakanlığı tarafından Kanun’un 5. ve 6. maddelerine uygun olarak işlenmektedir:
Web sitemizi ziyaret etmeniz dolayısıyla elde edilen kişisel verileriniz, kişisel verilerinizin işlenme amaçları doğrultusunda, iş ortaklarımıza, tedarikçilerimize kanunen yetkili kamu kurumlarına ve özel kişilere Kanun’un 8. ve 9. maddelerinde belirtilen kişisel veri işleme şartları ve amaçları kapsamında aktarılabilmektedir.
Çerezler, ziyaret edilen internet siteleri tarafından tarayıcılar aracılığıyla cihaza veya ağ sunucusuna depolanan küçük metin dosyalarıdır. Web sitemiz ziyaret edildiğinde, kişisel verilerin saklanması için herhangi bir çerez kullanılmamaktadır.
Web sitemiz birinci ve üçüncü taraf çerezleri kullanır. Birinci taraf çerezleri çoğunlukla web sitesinin doğru şekilde çalışması için gereklidir, kişisel verilerinizi tutmazlar. Üçüncü taraf çerezleri, web sitemizin performansını, etkileşimini, güvenliğini, reklamları ve sonucunda daha iyi bir hizmet sunmak için kullanılır. Kullanıcı deneyimi ve web sitemizle gelecekteki etkileşimleri hızlandırmaya yardımcı olur. Bu kapsamda çerezler;
İşlevsel: Bunlar, web sitemizdeki bazı önemli olmayan işlevlere yardımcı olan çerezlerdir. Bu işlevler arasında videolar gibi içerik yerleştirme veya web sitesindeki içerikleri sosyal medya platformlarında paylaşma yer alır.
Oturum Çerezleri (Session Cookies) |
Oturum çerezleri ziyaretçilerimizin web sitemizi ziyaretleri süresince kullanılan, tarayıcı kapatıldıktan sonra silinen geçici çerezlerdir. Amacı ziyaretiniz süresince İnternet Sitesinin düzgün bir biçimde çalışmasının teminini sağlamaktır. |
Web sitemizde çerez kullanılmasının başlıca amaçları aşağıda sıralanmaktadır:
Farklı tarayıcılar web siteleri tarafından kullanılan çerezleri engellemek ve silmek için farklı yöntemler sunar. Çerezleri engellemek / silmek için tarayıcı ayarları değiştirilmelidir. Tanımlama bilgilerinin nasıl yönetileceği ve silineceği hakkında daha fazla bilgi edinmek için www.allaboutcookies.org adresi ziyaret edilebilir. Ziyaretçi, tarayıcı ayarlarını değiştirerek çerezlere ilişkin tercihlerini kişiselleştirme imkânına sahiptir.
Kanunun ilgili kişinin haklarını düzenleyen 11 inci maddesi kapsamındaki talepleri, Politika’da düzenlendiği şekilde, ayrıntısını Bakanlığımıza ileterek yapabilir. Talebin niteliğine göre en kısa sürede ve en geç otuz gün içinde başvuruları ücretsiz olarak sonuçlandırılır; ancak işlemin ayrıca bir maliyet gerektirmesi halinde Kişisel Verileri Koruma Kurulu tarafından belirlenecek tarifeye göre ücret talep edilebilir.
سیمیت بهترین همراه چای در کشتی ، ماهی و نان اولین چیزی که با نام امین اونو به ذهن می رسد ، شاه بلوط کبابی از بایدهای ماههای زمستانی ، بلال شیری کباب شده یا آب پز شده که سر هر کوچه ای می توان دید ، شیرینی لقمه ای با کمی دارچین...
طعمهای خیابانی استانبول تنها بخشی از سبک زندگی امروزی نیست . در گذشته نیز در کوچه های استانبول تصاویر مشابهی دیده می شد. پروفسور دکتر آلتون اونسال (Prof. Dr. Artun Ünsal) که مقالات بسیاری در ارتباط با فرهنگ غذای ترکی و عثمانی دارد ، در یکی از مقالات خود با موضوع غذای سنتی بازاری ، درباره فروشنده های خیابانی عثمانی نیز اطلاعاتی می دهد و به یادداشت های سفرنامه نویس آمریکایی فرانسیس ماریون کرافورد (Francis Marion Cravvford ) که در سال 1890 به استانبول سفر کرده بود اشاره می کند. بر اساس آن ، در استانبول سالهای 1890 فروشندگان موادغذایی و آشامیدنی بوده اند که طبق های خود را درمیان جمعیت بالا و پایین می بردند. نویسنده این فروشندگان را اینطور دسته بندی می کند : فروشندگانی که نان ، پیپا و پکسیمیت می فروختند ، فروشندگانی که بر روی میزهای گرد خود انواع پنیر به همراه ماست می فروختند ، آشپزهایی که تکه های گوشت بره و گوشفند راکه بر روی سیخ های چوبی کباب شده اند به همراه پلویی که در یک دیگ بزرگ گرم نگهداشته می شد و یا دلمه های کدو و دیگر سبزیجات را می فروختند ، فروشندگان محلبی و شربت . نویسنده آمریکایی کیفیت محصولاتی که در خیابان ها به فروش می رسید را اینطور توصیف می کند : " ... انسان از نظافت بسیار این فروشندگان سیار و اشتهابرانگیز بودن غذاهایی که می فروشند حیرت می کند " . (1)
فروشندگان خیابانی هنوز هم خیابان های استانبول را رنگین می کنند.
سیمیت که از طعمهای نمادین استانبول می باشد ، اولین بار در سال 1593 در شرعیه اوسکودار با نام سیمیدی ثبت شده است و امروزه در میان مردم با نام سیمیت شناخته می شود. سیمیت که از جزیره یاریم آدا تا چنگل کوی در هر پیشخوان و نانوایی فروخته می شود، لذت چای را در هر ساعتی از روز همراهی می کند .
ماهی فروشان امین اونو با رایحه ماهی تازه ای که تا پل گالاتا می رسد، برای اهالی استانبول نیز به اندازه گردشگران داخلی و خارجی مقصدی چهار فصل است .
شاه بلوط خوراکی همیشگی زمستان ، طعمی است که تقریبا در هر منطقه ای از استانبول می توان یافت . شاه بلوط فروشان سیار بعنوان غذای خیابانی توجه گردشگران را به خود جلب می کنند.
شیرینی لوکما ، که تقریباً در هر فرهنگی از خاورمیانه تا بالکان بانام های مختلفی شناخته می شود ، طعم جدایی ناپذیر فرهنگ غذایی سنتی و مدرن ترکیه است.
ترشی چه با لیمو و چه با سرکه ، با انواع مختلف خود از غذاهای عثمانی تا به امروز به سفره ها طعم می بخشد.
بلال طعم دود. بخارپز و یا کباب شده ، شور و یا ساده : پیدا کردن بلال شیری در پیشخوان ها تقربا در هر میدان استانبول امکان پذیر است.
طعمی که تکاپوی شهر را همراهی می کند ، نخودپلو. این غذا که به ویژه با منطقه اون کاپانی شناخته می شود، در صورت تمایل به همراه ترشی جشنی ازطعم و لذت خواهد بود.
(1)آرتون اونسال ، 2012، " رستوران های استانبول از گذشته تا به امروز" شهر و فرهنگ :استانبول، انتشارات پروفایل، استانبول ، ص.403.